Nacházite se: Hlavní stránka - Informace pro média - Tiskové zprávy - V Dobrovici u Mladé Boleslavi se začalo vyrábět ekologicky šetrné palivo pro dieselové motory E95

Stalo se tak na slavnostní akci, která byla spojena s uvedením prvního ekologického autobusu na toto palivo na pravidelnou linku u nás. Spojení paliva E95 a autobusu Scania OmniLink  Ethanol je společným projektem Krajského úřadu Středočeského kraje a společností Cukrovary a lihovary TTD, a. s., Scania Czech Republic, s. r. o. a Transcentrum Bus, s. r. o. a bylo představeno 7. září před Základní školou v Dobrovici u Mladé Boleslavi. Zástupci všech čtyř subjektů tento nový autobus v pondělí pokřtili před zraky desítek školáků z místní základní školy. Právě žáky a studenty bude totiž nový ekologický autobus na pravidelné lince mezi Mladou Boleslaví, Dobrovicemi a Prodašicemi zdarma vozit do škol. Projekt, který osobně představil hejtman Středočeského kraje MUDr. David Rath, je zatím naplánovaný na šest měsíců.

Palivo E95 je směs bioetanolu obsahující min. 92,2 % (m/m) etanolu a vyšších nasycených alkoholů s komplexní aditivací. Je s úspěchem používáno především ve Švédsku v rámci nahrazování fosilních paliv alternativními palivy z obnovitelných zdrojů. Z publikovaných výsledků vlivu paliva Etanol E95 na emise motoru Scania, který je aktuálně vyráběn a tomuto palivu přizpůsoben, je zřejmé výrazné snížení všech typů emisí. Tento autobus však splňuje již normu EEV, která je dokonce přísnější, než současná norma EURO 4 a budoucí norma EURO 5. Aby mohly vznětové motory spalovat palivo s obsahem etanolu, musí být provedena malá úprava vstřikovacího čerpadla a trysek umožňujících zvětšit vstřikovanou dávku paliva.

Replica Handbags