Nacházite se: Hlavní stránka - Informace pro média - Tiskové zprávy - Tereos TTD získal lihovar Kolín

Na začátku roku 2019 byl dokončen několikaměsíční proces akvizice společnosti BIOFERM - lihovar Kolín, a. s., která vlastní a provozuje lihovar Kolín, společností Tereos TTD.

Lihovar Kolín je významným producentem kvalitního pitného lihu s výrobní kapacitou až 140 tisíc hektolitrů ročně. Jako základní surovinu pro svou výrobu může využívat nakoupenou melasu nebo surový líh. Vyráběný líh je dodáván více než 300 odběratelům v České republice i v zahraničí. Největšími odběrateli jsou významní výrobci lihovin, výrobci doplňkové výživy, farmaceutický průmysl, zdravotnictví a jiný průmysl. „Od akvizice lihovaru Kolín si slibujeme navýšení flexibility mezi výrobou bezvodého a pitného lihu, posílení pozice Tereos TTD na trhu s pitným lihem v regionu střední a východní Evropy a také využití celé řady synergií mezi lihovarem Dobrovice a lihovarem Kolín,“ uvedl předseda představenstva Tereos TTD Oldřich Reinbergr.  „Věříme, že tato akvizice bude podobně úspěšná jako akvizice lihovaru Kojetín v roce 2012 a že se lihovar Kolín brzy stane plnohodnotnou a efektivní součástí společnosti Tereos TTD,“ dodal.

Tradiční kvasné lihy se v Kolíně vyrábějí již více než 140 let, počátky lihovarnictví v Kolíně však sahají až do roku 1856, kdy tam postavila společnost Slezských kapitalistů továrnu na výrobu lihu a drasla. V roce 1871 započala výstavba nového lihovaru a o rok později byl lihovar uveden do provozu. Od tohoto období prošel lihovar postupnými změnami a modernizací a od svého uvedení do provozu nepřerušil svou výrobu ani na jediný rok.  Lihovar ročně zpracuje 35 000–40 000 tun melasy jako základní suroviny. Celková denní destilační kapacita je 1200 hl všech druhů kvasných lihů.  V průběhu destilačního procesu je také vyráběn vedlejší produkt, jímž jsou zahuštěné melasové výpalky. Ty jsou prodávány jako hnojivo českým a německým zemědělským společnostem, do bioplynových stanic a také jako krmivo.