Nacházite se: Hlavní stránka - Informace pro média - Tiskové zprávy - E85 - palivo nové generace vstupuje na český trh

E85 – palivo nové generace vstupuje na český trh

Ropná ložiska nejsou nevyčerpatelná. Podle mnohých studií za sebou dokonce již máme tzv. ropný zlom (peak oil), což je situace, kdy nastává historický vrchol světové těžby ropy. Od okamžiku ropného zlomu začne světová těžba ropy klesat, což je v rozporu s neustále rostoucí poptávkou. Spotřeba nafty, benzinu i dalších produktů vyráběných z ropy neustále roste. Nevyhnutelně se tak blíží doba, kdy lidstvo bude stát před otázkou, jak současná fosilní paliva nahradit.

Jednu z alternativ nabízí paliva z obnovitelných přírodních zdrojů – tzv. biopaliva. Mezi ně patří například bioethanol, který se vyrábí v našich podmínkách z cukrové řepy či obilí, a který lze přimíchávat do benzinů a nahrazovat tak určité procento fosilní složky paliva. V České republice na rozdíl od okolních států v současnosti neexistuje žádná finanční podpora pro jeho výrobu, je zde pouze zakotvena zákonná povinnost přimíchávat bioethanol do pohonných hmot, a to od začátku roku 2008 2 % bioethanolu, od roku 2009 se tento podíl zvýší na 3,5 %.

Významným krokem v dalším rozvoji biopaliv je palivo E85, které dnes slavnostně uvádí na český trh společnost Agroetanol TTD, a. s., první český výrobce obnovitelného zdroje energie - bioethanolu. Palivo E85 je směs, která se skládá z 85 % ethanolu a z 15 % naturalu 95. Tento poměr lze dle různých sezónních poměrů měnit, ale minimální podíl ethanolu musí být vždy alespoň 70 %. Oproti klasickému benzinu má jízda na palivo E85 několik výhod – například nárůst výkonu motoru nebo výrazné snížení emisí výfukových plynů. Nejdůležitější však je, že většina této nové směsi pochází z obnovitelných zdrojů a tudíž výrazně snižuje naši závislost na ropě.

Na českém trhu jsou již dnes automobily schopné jezdit na tuto směs paliva jezdit (tzv. Felixbel Fuel Vehicle – FFV). Jejich předností je, že řidič může kdykoliv natankovat buď E85, bezolovnatý benzin nebo směs etanolu a benzinu. S FFV lze zkrátka všechna tato paliva libovolně míchat, neboť tyto automobily disponují řídící jednotkou, která zajistí jejich bezproblémový chod.

Díky vládou přijatému „Víceletému programu na podporu biopaliv v dopravě“ Česká republika vykročila vstříc době, kdy automobilová doprava bude méně závislá na ropě a šetrnější k životnímu prostředí.

Ekologicky šetrné palivo E85 je „palivem nové generace,“ které nabízí částečnou alternativu k fosilním zdrojům energie již dnes.