Nacházite se: Hlavní stránka - Informace pro média - Tiskové zprávy - Cukrovary a lihovary TTD jsou oficiálním partnerem českého předsednictví Radě EU

Cukrovary a lihovary TTD jsou oficiálním partnerem českého předsednictví Radě Evropské unie

Společnost Cukrovary a lihovary TTD se stala oficiálním partnerem českého předsednictví Radě Evropské unie. Zvítězila ve výběrovém řízení na oficiálního dodavatele cukru pro všechna jednání, která se při příležitosti předsednictví uskuteční. Evropě to tak osladíme cukrem z Dobrovice.

Kromě klasického cukru, který bude zabalen po dvou kostkách v obalu s motivem českého předsednictví, speciálně vyrobeném pro tuto příležitost, společnost připravila také několik atypických výrobků. Tím nejzásadnějším je kostka cukru o hraně jeden metr, kterých bylo v Balícím centru společnosti v Mělníku vyrobeno celkem šest. „Kdyby byl takto velký objekt skutečně z cukru, vážil by více než jednu tunu a bylo by prakticky nemožné s ním manipulovat,“ říká ředitel Balícího centra Mělník Bohuslav Hart. „Proto jsme jádro kostky vytvořili z polystyrénových desek, na kterých je zhruba deseticentimetrová cukrová omítka,“ dodává. Tyto gigantické kostky, postavené na špičku, jsou umístěny například ve Strakově akademii nebo v Kongresovém centru v Praze.

Dalšími atypickými produkty jsou kostky o hraně pět a deset centimetrů. Musí se stejně jako metrová kostka vyrábět ručně a budou sloužit při jednáních jako dekorace. Každá z nich má také na svém obalu logo českého předsednictví. Kostek o hraně pět centimetrů bude vyrobeno 1000 kusů, větších deseticentimetrových kostek 100 kusů. Hygienického balení cukru bylo pro potřeby českého předsednictví vyrobeno pět tun.

„Je pro nás obrovskou ctí, že můžeme být partnerem Vlády ČR při předsednictví Evropské unii. Výroba cukru má v Čechách a na Moravě dvousetletou tradici a cukrovarnictví stálo za ohromným rozvojem průmyslu, hlavně strojírenství, stavitelství, chemie a dopravy. Díky cukrovarnictví zná české strojírenské výrobky celý svět,“ říká ředitel komunikace společnosti Martin Kolář. „A v neposlední řadě kostka cukru byla vynalezena v jihočeských Dačicích,“ dodává Martin Kolář.

Historie kostky cukru

První kostka cukru na světě vznikla v Dačicích na jihu Čech. Když se žena tamního ředitele rafinerie cukru Jacoba Christopha Rada řízla při krájení tehdy obvyklé cukrové homole, na poranění reagovala slovy: „Jacob, mach damit etwas, du bist doch Direktor!“ Jacob Christoph Rad s tím skutečně něco udělal a roku 1841 tak spatřila světlo světa kostka cukru. V roce 1843 získal Rad na svůj vynález c. k. patent a na trhu se mohly objevit první kostky cukru.