Nacházite se: Hlavní stránka - Informace pro média - Tiskové zprávy - Cukrovarnická kampaň 2019/20 byla opět poznamenána nížší úrodou cukrové řepy

Cukrovarnická kampaň 2019/20 byla zahájena 26. září v cukrovaru České Meziříčí a 27. září v cukrovaru Dobrovice a skončila v obou cukrovarech 15. ledna, celkově tak trvala 111 dní. Celkově během ní společnost vyrobila 310 tisíc tun bílého krystalického cukru a 75 tisíc tun pelet z 2,4 milionu tun cukrové řepy. Cukrovou řepu dodalo společnosti Tereos TTD na 550 pěstitelů z plochy přesahující 35 tisíc hektarů.

Jde o čísla nižší, než jaké byly předpoklady, a to především z důvodu horší úrody cukrové řepy, která byla zapříčiněna vysokými teplotami, suchem a nebývalou lokálností dešťových srážek. Pokud byl rok 2018/19 označován jako rok extrémních podmínek, v roce 2019 toto bohužel platilo v některých lokalitách již podruhé. Scénář lokálního nedostatku srážek a sucha se na některých místech opakoval. Zatímco v kampani 2017/18 měli pěstitelé průměrný výnos 84 tun řepy z jednoho hektaru, o rok později to bylo jen 66 tun a v uplynulé kampani jen 70 tun. Dešťové srážky byly druhým rokem hluboko pod 30letým průměrem, a tak řepa jednoduše neměla šanci vyrůst.