Nacházite se: Hlavní stránka - Informace pro média - Tiskové zprávy - Cukrovarnická a lihovarnická kampaň 2008/09

Cukrovarnická a lihovarnická kampaň 2008/09

Společnost Cukrovary a lihovary TTD, a. s. má za sebou další úspěšnou cukrovarnickou kampaň. V případě cukrovaru v Dobrovici byla právě skončená kampaň dokonce již 178. v pořadí.

Společnost Cukrovary a lihovary TTD, a. s. zpracovala cukrovou řepu od 410 pěstitelů z celkové plochy 30 000 hektarů, což činilo v průměru 73 hektarů na jednoho pěstitele. Pro výrobu cukru byla využita řepa z 22 000 hektarů a pro výrobu lihu byla využita řepa z 8 000 hektarů.

Setí cukrové řepy bylo zahájeno v poslední dekádě měsíce března a bylo ukončeno před 20. dubnem. Následné dešťové srážky pomohly dobrému vzcházení a umožnily dobrý růst řepy. Zdravotní stav cukrové řepy byl po celou dobu vegetace dobrý. Suché a teplé počasí v posledních měsících před sklizní pomohlo k dosažení vysoké cukernatosti, která činila 19 %. Sklizeň probíhala od poloviny září do konce listopadu. Výnos cukrové řepy přepočtený na 16 % cukernatost ve výši 63 t/ha, tj. výnos 10,2 t polarizačního cukru z hektaru, byl druhý nejvyšší v historii.

Během kampaně, která v cukrovaru v Dobrovici započala 24. září a v cukrovaru v Českém Meziříčí 26. září a trvala 87 dní, bylo celkem vyrobeno 211 tis. tun cukru, což odpovídá přidělené výrobní kvótě společnosti. Kvalita vyrobeného cukru je vynikající. Dobrovický cukrovar zpracovával v průměru 13 200 tun řepy denně, cukrovar v Českém Meziříčí 6 520 tun. V lihovaru v Dobrovici bylo celkem vyrobeno 250 tis. hektolitrů lihu při denní průměrné výrobě 3 000 hektolitrů. Produkce pelet i díky nově postavené sušárně řízků v Českém Meziříčí dosáhla úrovně 48 000 tun.