Nacházite se: Hlavní stránka - Výroba - Lihovar Kolín

Lihovar Kolín

Lihovar Kolín je významným producentem kvalitního pitného lihu s výrobní kapacitou až 140 tisíc hektolitrů ročně. Jako základní surovinu pro svou výrobu může využívat nakoupenou melasu nebo surový líh. Vyráběný líh je dodáván více než 300 odběratelům v České republice i v zahraničí. Největšími odběrateli jsou významní výrobci lihovin, výrobci doplňkové výživy, farmaceutický průmysl, zdravotnictví a jiný průmysl.

 

Tradiční kvasné lihy se v Kolíně vyrábějí již více než 140 let, počátky lihovarnictví v Kolíně však sahají až do roku 1856, kdy tam postavila společnost Slezských kapitalistů továrnu na výrobu lihu a drasla. V roce 1871 započala výstavba nového lihovaru a o rok později byl lihovar uveden do provozu. Od tohoto období prošel lihovar postupnými změnami a modernizací a od svého uvedení do provozu nepřerušil svou výrobu ani na jediný rok.  Lihovar ročně zpracuje 35 000–40 000 tun melasy jako základní suroviny. Celková denní destilační kapacita je 1200 hl všech druhů kvasných lihů.  V průběhu destilačního procesu je také vyráběn vedlejší produkt, jímž jsou zahuštěné melasové výpalky. Ty jsou prodávány jako hnojivo českým a německým zemědělským společnostem, do bioplynových stanic a také jako krmivo.

 

Součástí Tereos TTD se lihovar Kolín stal na začátku roku 2019, kdy byl dokončen několikaměsíční proces akvizice společnosti BIOFERM - lihovar Kolín, a. s., která vlastní a provozuje lihovar Kolín, společností Tereos TTD.

 



woodmancx.com

Souhlasím Povolení cookies

Používáme cookies, abyste si z našich stránek odnesli co nejlepší možnou zkušenost. Pokračováním procházení našich stránek souhlasíte s Pravidly pro souhlas s používáním souborů cookie a používáním technologie cookies.