Nacházite se: Hlavní stránka - Časté otázky - Časté otázky

Časté otázky

Cukr

1. Proč je cukr pro výživu člověka nezbytný?
Pro potřebu výživy člověka je optimální složení potravy složené z 50 – 70 % tuků a 15 – 30 % vlákniny. Z celkového množství sacharidů by mělo být cca 5 – 10 % cukrů (sacharóza, glukóza, fruktóza). Při požití cukru (sacharózy) se tento cukr rozštěpí v tenkém střevě na glukózu a fruktózu, která se z 93 % dostává do buněk a si 7 % z přijatého množství sacharózy se vyloučí močí. Mechanizmus štěpení sacharózy probíhá rychle, a proto příjem cukru slouží sportovcům jako zdroj rychlé energie při zvýšené námaze. Cukry ze škrobu se štěpí podstatně pomaleji než ze sacharózy, a proto dodání energie tělu trvá podstatně déle. Mozek potřebuje pro svoji činnost 100 g glukózy za den. Pokrýt celou spotřebu cukrů pouze ovocem a zeleninou není možné, protože jejich obsah v těchto produktech je nízký.

2. Způsobuje cukr zdravotní potíže, pokud ano, tak které?
Cukr je neprávem považován za škodlivý pro zdraví člověka. Cukr může mít negativní vliv ve výživě jen ve spojení s jinými složkami potravy, především s tuky. Škodlivé pro zdraví je nejen vysoká konzumace cukru, ale i jiných potravin a nedostatek určitých nezbytných součástí potravy. Naopak nedostatek cukru v potravě se může projevit i některými onemocněními. Je nesporné a potvrzené více než stoletou praxí, že bílý rafinovaný cukr požadovaný spotřebiteli neobsahuje žádné škodlivé látky, ale pouze dodává tělu potřebnou energii. To se nedá říci o mnohých umělých sladidlech, která se v minulosti snažila cukr nahradit a mnohá z nich se později  přestala vyrábět.

3. Jak se liší jednotlivé druhy cukru?
Cukr se rozděluje na tři druhy podle čistoty cukru (obsah sacharózy, obsah anorganických solí a barviv).

a) Cukr bílý
Jde o nejběžnější druh cukru používaný v Evropě i České republice. Přibližně lze říci, že se jedná o cukr, jehož barva v roztoku je v rozmezí 22,5 – 45 jednotek Icumsa a obsah sacharózy min 99,7 %, obsah soli max 0,04 %

b) Cukr extra bílý
Jde o cukr, jehož barva v roztoku je do 22,5 jednotek Icumsa. Je to cukr převážně pro průmysl, kde je zapotřebí, aby cukr nezpůsobil prakticky žádné zabarvení.

c) Cukr polobílý
Cukr barva nad 45 jednotek Icumsa, nejvýše však 150 jednotek. Obsah sacharózy min. 99,5 procent a obsah solí max 0,1 %. Tento cukr se již jeví jako žlutý.

Dále se cukr dělí podle velikosti zrna.

a) Cukr krystal
Obsahuje neméně 70 % cukru o velikosti krystalů 0,4 - 2,0 mm.

b) Cukr krupice
Obsahuje nejméně 70 % krystalů 0,16 – 0,8 a max 5 % nad 1 mm.

c) Cukr moučka
Vyrábí se mletím krystalů cukru na velikost  menší než 0,4 mm (min 95 % částic cukru).

4. Jak se vyrábí cukr moučka?
Cukr moučka se vyrábí na cukerném mlýnu, kde dochází k drcení krystalů cukru. Mlýn musí být opatřen zařízením, které zabrání případné možnosti výbuchu, protože cukerný prach je vysoce hořlavý a výbušný. V případě požadavků pro delší skladování cukru moučka je možné do cukru přidávat protihrudkující látky a ž do výše 3 %. Jedná se o druh škrobu.

5. Je bělost cukru způsobena vápnem?
Jde o laicky dost rozšířený názor, a to asi proto, že vápno je bílé a v cukrovaru se používá. Vápno se používá v přední části cukrovaru, kdy se surová šťáva získaná extrakcí cukru z cukrové řepy čistí pomocí vápna a oxidu uhličitého. Tím dojde k oddělení nečistoto ze surové šťávy a ta se tím vyčistí z asi 90 % čistoty u surové šťávy na asi 93 % u lehké šťávy získané čištěním pomocí vápna. Nečistoty spolu s vápnem se oddělí od šťáv filtrací. Tím vznikne cukrovarnické vápenné hnojivo nazývané šáma a cukerná šťáva. Tato šťáva se zahušťuje, několikrát krystalizuje a nakonec rafinuje. Tímto postupem potom vznikne bílý rafinovaný cukr, který vápno neobsahuje.