Nacházite se: Hlavní stránka - Aktuality - Cukrovarnická kampaň těžila z přízně počasí

Tisk aktuality

Cukrovarnická kampaň těžila z přízně počasí

V pořadí 184. cukrovarnická kampaň cukrovaru Dobrovice je již několik týdnů minulostí. Cukrovar v ní během 134 dnů dlouhého nepřetržitého provozu společně se svou sesterskou továrnou v Českém Meziříčí zpracoval okolo 3 mil. tun cukrové řepy. Jak délkou kampaně, tak množstvím zpracované řepy je uplynulá kampaň historicky vůbec ta nejlepší. Vyrobeno v ní bylo lehce přes 300 tisíc tun cukru a necelých 550 tisíc hektolitrů surového lihu, který se dále zpracoval buď na líh pitný, nebo líh energetický. Nezanedbatelná je také výroba téměř 100 tisíc tun pelet, které se využívají jako krmivo pro hospodářská zvířata.
Řepu dodávalo cukrovarům 470 pěstitelů z plochy přesahující 37 tisíc hektarů. Start kampaně byl mírně komplikovaný, protože zemědělci museli kvůli vytrvalým dešťům a podmáčení polí o několik dní odložit začátek sklizně. Poté ale už počasí jak pěstitelům, tak cukrovarníkům navýsost přálo a nezpůsobilo prakticky žádné komplikace.
Do provozu byla v cukrovaru Dobrovice uvedena čistírna lihovarnických výpalků. Toto zařízení za 350 mil. Kč má za úkol zbavit vedlejší produkt výroby lihu – lihovarnické výpalky – organických nečistot a fermentací je zpracovat na bioplyn – metan.  Přes drobné počáteční problémy, které lze u zcela nové a tak rozsáhle technologie očekávat, začala čistírna plnit to, co od ní společnost Tereos TTD a také občané Dobrovice očekávají – snížení dopadu výroby cukrovaru a zejména lihovaru na životní prostředí a úsporu ve spotřebě fosilní energie.
Nyní bude probíhat v cukrovarech intenzivní údržbové a investiční období tak, aby byly připraveny na příští kampaň. Jako každoročně se také budou realizovat další protihlukové a jiné ekologické úpravy továren tak, aby jejich zátěž na okolní prostředí byla co nejnižší.

Klíčová čísla

184.
cukrovarnická kampaň je minulostí. Dobrovický cukrovar byl založen Karlem Anselmem Thurn Taxisem v roce 1831 a je nejstarším cukrovarem na světě, který funguje ve svých původních budovách.
3
miliony tun cukrové řepy zpracovaly dohromady dva cukrovary firmy Tereos TTD. Větší závod společnost provozuje v Dobrovici, menší funguje v Českém Meziříčí. Jde o nové maximum.
37 000
hektarů půdy využívají v součtu dodavatelé společnosti Tereos TTD k pěstování řepy. Oba cukrovary společnosti mají ČR rozdělenou na spádové oblasti, aby cesta do závodu byla co nejkratší. Dopravu plodiny zajišťují smluvní partneři, zemědělci řepu pouze připraví na okraje polí.
300 000
činila výroba v obou cukrovarech. Cukr putuje jak k dalším zpracování u výrobců nápojů, cukrovinek, pekařů, mlékařů a dalších, ale také Balicího centra Mělník, kde se zabalí do malospotřebitelských obalů, ve kterých pak putuje pod značkou TTD do obchodních sítí.